Інвертний сироп
Інвертний сироп – це суміш глюкози і фруктози в рівних пропорціях, одержуваний шляхом гідролізу з сахарози. Продукт необхідний для запобігання зацукровування страв, знижує температуру замерзання, виступає натуральним консервантом і допомагає кращому зброджування дріжджів. Відрізняється за складом і ступенем солодощі від глюкозного сиропу, тому не варто плутати ці продукти.
Що таке інвертний сироп з точки зору хімії? Розчин глюкози викликає обертання площини поляризації в праву сторону, а розчин фруктози — в ліву. Під дією гідролізу з участю кислоти відбувається інверсія, тобто, кут обертання глюкози і фруктози змінюється. Завдяки цьому процесу вдається запобігти подальшу кристалізацію цукру.
Цінні якості інвертованого сиропу:
- більш солодкий смак, на 20% вище, ніж у цукру;
- допомагає зберегти первинний смак фруктів;
- утримує вологу, завдяки чому робить випічку більш м'якою;
- приготована на інертному сиропі помадка не потріскається і не зацукрується, а на зефір не з'явиться суха скоринка;
- попереджає очерственіе продуктів з великим вмістом води;
- перешкоджає кристалізації фруктози;
- оберігає заморожені продукти від утворення великих кристалів льоду;
- швидко розчиняється в будь-якої рідини, незалежно від її температури;
- завдяки підвищеній солодощі дозволяє знижувати вміст вуглеводів в продукті;
- надає випічці красивий відтінок, більш яскравий смак і аромат.
Професіонали нерідко використовують кілька видів сиропів у своїх рецептах, що дозволяє значно поліпшити характеристики готового продукту. В кондитерському світі інвертний сироп додають в ганаш, мус, цукерки, зефір, нугу або пастилу. Булочки на такому сиропі виходять рум'яними, з м'яким м'якушкою і довго не черствіють.
З чого складається інвертний сироп
З точки зору хімічного складу, інгредієнт являє собою водний розчин глюкози і фруктози, змішаних в рівних пропорціях.
Як працювати з інвертованим сиропомНіяких особливих секретів у використанні компонента немає. Його просто додають замість звичайного цукру, враховуючи, що продукт більш солодкий. Не рекомендується застосовувати для карамелеварении з-за гігроскопічних властивостей сиропу, крім варіанту м'якої карамелі.
Приготувати інвертний сироп можна вдома, але з ним доведеться неабияк повозитися. Якщо ви не впевнені у своїх силах або не хочете витрачати час купуйте якісні інгредієнти в нашому магазині для кондитерів. У нас знайдеться все!

