Декстроза
Декстроза (виноградний цукор) – це кондитерська глюкоза в порошку, що володіє приємним смаком і здатністю покращувати характеристики продуктів. У природі декстроза утворюється в клітинах фруктів і інших рослин, а в промислових масштабах її добувають з крохмалю.
Навіщо потрібна декстроза:
- виробництво дієтичного і спортивного харчування;
- цукерки та батончики з декстрозою довше залишаються м'якими і мають більш яскравим смаком;
- не перебиває смак продуктів, навпаки, допомагає йому розкритися самими різними відтінками;
- додано в консерви, щоб надати їм більш красивий і апетитний вигляд;
- допомагає домогтися гарного кольору скоринки хліба та інших хлібобулочних виробах;
- додає солодкість йогуртам;
- знижує температуру замерзання морозива, щоб воно довше залишалося м'яким, однак повністю замінювати декстрозою сахарозу не можна – таке морозиво буде швидко танути.
Зараз багато господині печуть хліб вдома, оскільки це займає не так багато часу, особливо, якщо є хлібопічка. Та й що може бути смачніше хрусткого скибочки свіжоспеченого домашнього хліба?! У хлібопеченні також стане в нагоді декстроза, оскільки вона запобігає старінню хліба, покращує бродіння закваски, робить випічку більш пористою і смачною.
Склад декстрози
З точки зору хімії, декстроза – це ізомер молекули глюкози. Це важлива речовина для підтримання нормальної життєдіяльності організму, тому в помірних кількостях воно повністю нешкідлива.
Як працювати з декстрозоюГлюкозний порошок вноситься в тісто в пропорціях 2-4% до обсягу борошна, якщо необхідно запобігти очерственіе. Тобто, на 500 г борошна вам знадобиться 10-20 г порошку. В солодке тісто додається до 8%, якщо потрібно знизити кристалізацію цукру. Відповідно, на 500 г борошна – 40 г виноградного цукру.
Рекомендуємо приготувати домашнє морозиво з декстрозою. Багато хто скаржиться, що приготоване будинку морозиво швидко покривається кристалами льоду. Однак цю неприємність можна легко запобігти за допомогою глюкози. Наприклад, якщо ви зібралися готувати улюблені багатьма холодні ласощі «Страччателла», і змішуєте 350 г молока зі 110 г вершків, то на такий обсяг вам знадобиться 20 г декстрози.
Обов'язково спробуйте цей простий інгредієнт в дії! Ви переконаєтеся, наскільки більш смачними і якісними стануть ваші страви. Купити декстрозу можна у магазині «Мейк Кейк», і ми надішлемо її у будь-яке місто країни.